11.8.10

SOMON PASTIRMASI




Birincisi; 2 adet somon fleto aldim, her tarafını sanayi tuzu ile kapladım, bir kabın içine koyup üzerine ağırlık koydum (su dolu büyük bir tencere).
Kabın bir tarafının altına kaşık koyarak eğim verdim. Dördüncü gün ıslanmış tuzu yenileyerek ve akan sıvıları temizleyerek bekledim.
Sonra fletolari yıkadım, tuzlarını temizledim ve astım, 3-4 gün havadar, esintili ama güneş almayan bir yerde kuruttum.
Ondan sonra takriben yarim kilo çemen unu, 3 diş sarımsak, göz kararı tatlı toz kırmızı biber, dereotu ve kimyonu karıştırarak, su ekleyerek hamur yaptım. Yapışkan bir hamur oluyor, elle somonların üstüne sürmek mümkün olmuyor, eldivenle sürmek gerekiyor. Fletolari bu hamurla kaplayıp tekrar astım. Ama daha ikinci günde somon yaglı bir balik oldugu icin yağları akmaya ve çemen dökülmeye başladı. Onun üzerine fletoları ince dilimleyip zeytinyağına koydum ve tane karabiber ile dereotu ekledim. Birinci yapılışı buydu. Fena olmadı ama gereksiz yere zahmetli ve uzun bir yöntem oldu ve ben istediğim sonucu alamadım.

İkincisi: Sonra başka bir yöntem denedim. Araştırmalardan sonra Kuzey Avrupa’da çokca yapilan ‘gravlax’ dedikleri bir yöntem ile bir ‘İspanyol tapa’ sı olan bir mezeyi yorumlayarak ve birleştirerek başka şekilde yaptim.
Gene somon fletolarini aldim, eşit ölçülerde tuz, seker ve tatlı toz kırmızı bibere su ekliyerek fletolarin derisi alta gelecek sekilde bu karışımla kaplayıp bir kaba koydum ve bir kapta bir gün beklettim.
Ertesi gün yıkayıp temizleyip bir kaba zeytinyağı, dereotu ve karabiber koyup bu sefer derileri üste gelecek şekilde fletoları içine koyup kabı streç filmle kaplayıp üzerlerine ağırlık koydum. Ertesi güne hazır oldu. Bu hemen hemen aynı tadı veren ama çok daha kısa sürede hazırlanabilen bir şey oldu.


http://www.ascifok.com/default.asp?sayfa=10&id=145

Hiç yorum yok: